Presbyterian North Village expansion rendering.

Presbyterian Village North (PVN), a nonprofit senior living community in Dallas announced plans for an expansion and renovation project.

The project includes the addition of a brand-new residential building featuring 112 one- to two-bedroom apartment homes ranging from 912 to 1,633 square feet. Some of the two-bedroom units will come with a den space as well. PVN anticipates breaking ground on the new building in spring 2020. In the meantime, certain campus renovations are already taking place, while others are due to start when construction on the new building commences.

“For nearly 40 years, PVN has provided exceptional care and services in a residential community designed for seniors, and our entire team is committed to enriching the lives of those we serve,” said Bryan Cooper, executive director of Presbyterian Village North in a press release. “When thinking about the future of this community, we knew we needed to modernize certain aspects of it and cater to not only our current residents’ needs, but the needs of future residents who are seeking the lifestyle we deliver at PVN.”

The residential building, The Hawthorne, will feature a club lounge with a water view on the top floor with a community living space and kitchen. The new building will sit on top of an underground parking garage and will connect to the main community building which features amenities such as the main dining room, the wellness center, library and auditorium for special events. Once construction starts, renovations will be also be made to the main dining room, mailroom and commons areas, including the main entryway.

In addition, “The OAKS,” received a new name and a makeover. Commons areas and hallways received a facelift with fresh paint and bright carpets. Some of the apartments are currently being resized with new bathrooms, kitchens, paint and flooring. In addition, PVN enriched the outdoor spaces with fresh foliage and flowers, lawn chairs and tables in the courtyard for residents to enjoy.

“We are excited to start this next chapter at PVN as we take the traditional designs of the past and combine them contemporary trends to create a transitional design aesthetic,” said Cooper. “The end result will be a beautiful community that continues to meet the needs and exceed the expectations of residents.”